მარწყვს საკმაოდ მოკლე სეზონი და შენახვის ვადა აქვს. ამიტომ განსაკუთრებით ფასობს მისი შენახვის ეფექტური და გამოცდილი ხერხები. ჯემი, კომპოტი და მურაბა თითქმის ყველა ოჯახში კეთდება, მაგრამ ცოცხლად მარწყვის შენახვას მეტი მსურველი ჰყავს. ასე მარწყვს არომატიც შენარჩუნებული აქვს და უფრო სასარგებლოცაა.
გთავაზობთ რამდენიმე დიასახლისის მიერ ნაცად ხერხებს:
პროპორციები: 1,200 კილოგრამი მარწყვი 1,800 შაქარი გარეცხეთ მარწყვი და დაყარეთ საწურზე და მოსხით მდუღარე წყალი, რომ გაითუთქოს. ჩაყარეთ მდურარეგამოვლებულ ბლენდერში, დააყარეთ შაქარი და დააბლენდერეთ დაბალ სიჩქარეზე.
#2
პროპორციები: 1 კილოგრამი მარწყვი 1 კილოგრამი შაქარი გამოდის 2 700-გრამიანი ქილა.
გარეცხილ და წვეთებისგან დაწრეტილ მარწყვს დააყარეთ შაქარი და პიურეს საჭყლეტით დასრისეთ. დაბლენდერებაც შესაძლბებელია და ხორცსაკეპ მანქანაში გატარებაც, თუმცა საჭყლეტით უკეთეს სტრუქტურას მიიღებთ.
დაჭყლეტვის შემდეგ გაჩერეთ 2-3 საათით, რათა შაქარი ბოლომდე გადნეს და მარწყვმაც წვენი გამოუშვას. პერიოდულად მოურიეთ, რომ ჩაქარი და წვენი კარგად გაზავდეს.
ჩაასხით გასტერილებულ ქილებში (სასურველია ხრახნიანი თავსახურით), თავზე კიდევ მოაყარეთ ცოტა შაქარი და დაახურეთ გასტერილებული თავსახური. ინახება მაცივარში 6 თვის განმავლობაში.
ზემოხსენებულ მეთოდებს ბევრი ისევ გაყინვას ამჯობინებს. პირველ რიგში იმიტომ, რომ ნაყოფი მთლიანი შეინარჩუნოს. ბევრისთვის შაქრის ამდენი რაოდენობაც მიუღებელია.
მარწყვი გაყინვამდე უნდა გარეცხოთ და გაათავისუფლოთ ყუნწებისგან. ამის შემდეგ უნდა გაშრეს, რათა ერთმანეთს არ მიეკრას.
პროპორციები 1 კილოგრამი მარწყვი 1 კილოგრამი შაქარი უნდა შენახოთ ისეთ კონტეინერებში, რომლებსაც თავი მჭიდროდ ეხურებათ.
მარწყვი გარეცხეთ, მოაჭერით ყუნწები და გაჭერით შუაზე. დიდი მარწყვები 4-ადაც შეგიძლიათ გაჭრათ. დაყარეთ ფართო ჭურჭელში, დაამატეთ შაქარი და ოდნავ მოურიეთ, რომ ნაყოფები არ აიზილოს. მორევის შემდეგ გადაიტანეთ გასაყინ კონტეინერში და ცოტა ხნით დააყოვნეთ გარეთ, მჭიდროდ ნუ დააფარებთ სახურავს. დააცადეთ, რომ წვენი გამოუვიდეს. შაქარი ბოლომდე არ გადნება, მთავარია დაინახოთ, რომ წვენი გამოვიდა და მარწყვი უკვე წვენში „ცურავს“. ამის შემდეგ უკვე მჭიდროდ დააფარეთ და საყინულეში შეინახეთ.