ბავშვის მენიუში ამ პროდუქტების რეგულარულად ჩართვა ძალიან დიდ სარგებელს მოუტანს პატარებს თუ, რა თქმა უნდა, ალერგია ან ინდივიდუალური აუტანლობის პრობლემა არ არის.
მაყვალი, მოცვი და სხვა იისფერი კენკრა, ხილი თუ ბოსტნეული ფლავონოიდებს შეიცავს, რომლებიც ძალიან სასარგებლოა ტვინისთვის. ისინი აუმჯობესებენ მეხსიერებას და ხელს უწყობენ ნერვული კავშირების ზრდას. ანთოციანინების ყველაზე მდიდარი წყაროა მოცვი, ასევე წითელი და შავი ყურძენი.
ყველაფერი მწვანე ვიტამინებისა და მიკროელემენტების წყაროა, რომელიც აძლიერებს ძვლებს, კუნთებს და აუმჯობესებს ტვინის მუშაობას. უფრო მეტიც, მწვანე ბოსტნეული მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ლუტეინით და ზეაქსანტინით, რომლებიც უზრუნველყოფენ კარგ მხედველობას.
ისპანახი ფოლიუმის მჟავის ერთ-ერთი საუკეთესო წყაროა, რომელიც აუცილებელია ჰემატოპოეზის პროცესისთვის. ბროკოლი მდიდარია ბოჭკოვანი და C და K ვიტამინებით. ავოკადო ჯანსაღი მონოუჯერი ცხიმების, ასევე C და K ვიტამინების, ფოლიუმის მჟავის და კალიუმის წყაროა.
ერთი ჭიქა მაყვალი შეიცავს თქვენი შვილების ყოველდღიური ღირებულების 5%-ს ფოლიუმის მჟავას და თქვენი ყოველდღიური ღირებულების ნახევარს C ვიტამინის. ქლიავი ეხმარება ორგანიზმს რკინის ათვისებაში. ჭარხალი მდიდარია ბოჭკოებით, კალიუმით და მანგანუმით, ბოლოკი კი მდიდარია C ვიტამინით.
ეს არის ომეგა-3 პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავების ძირითადი წყარო, რომელიც აუცილებელია ბავშვის ტვინის განვითარებისთვის. გარდა ამისა, ზღვის თევზის ხორცი შეიცავს D ვიტამინს.
შეიცავს სასარგებლო ბაქტერიებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავის მიკროფლორას ბალანსის აღდგენას და ამით უზრუნველყოფენ მთელი ორგანიზმის ნორმალურ ფუნქციონირებას. მაგრამ უმჯობესია არ მივცეთ ბავშვებს მაღაზიაში შეძენილი ხილის იოგურტები, რადგან ისინი ძალიან ბევრ შაქარს შეიცავს. შეგიძლიათ სახლში გააკეთოთ იოგურტი და ცოტაოდენი თაფლი ან ჯემი დაუმატოთ.
პომიდორი, წითელი ბულგარული წიწაკა და სხვა წითელი ბოსტნეული და ხილი მდიდარია ბუნებრივი პიგმენტით ლიკოპენით. სწორედ ეს ნივთიერება განსაზღვრავს წითელ ფერს. ლიკოპენს ანტიოქსიდანტური მოქმედება აქვს, რაც იმას ნიშნავს, რომ სხეულის უჯრედებს ჟანგბადის მოლეკულების დაზიანებისგან იცავს, რაც კიბოს და სხვა სერიოზული დაავადებების რისკს ამცირებს.
ლიკოპენის შემცველობით ჩემპიონი პომიდორია და ის ახალ ბოსტნეულზე მეტად ჩაშუშულ მდგომარეობაში გვხვდება. ლიკოპენის გარდა პომიდორი შეიცავს A, C და K ვიტამინებს, რის წყალობითაც ბავშვს ძლიერი ძვლები ექნება. ხოლო წითელი წიწაკა ორჯერ მეტ ვიტამინ C-ს და ცხრაჯერ მეტ ვიტამინ A-ს შეიცავს, ვიდრე მათი მწვანე ბიძაშვილი.
ციტრუსი, გოგრა, სტაფილო და სხვა ფორთოხლისფერი ბოსტნეული და ხილი მათ შეფერილობაზე ბეტა-კაროტინია პასუხისმგებელი, რომელიც ორგანიზმში A ვიტამინად გარდაიქმნება. ის კი იმუნური და ნერვული სისტემის ჯანმრთელობაზე, ასევე მხედველობაზეა პასუხისმგებელი.
ბეტა-კაროტინის გარდა, ნარინჯისფერი ბოსტნეული და ხილი ბავშვის ზრდისა და განვითარებისთვის აუცილებელ ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას შეიცავს: ფოლიუმის მჟავას და B ვიტამინებს, მანგანუმს, ბოჭკოვან, C ვიტამინს.
ისინი შეიცავს კაროტინოიდებს, რაც იმას ნიშნავს, რომ A ვიტამინის შესანიშნავ წყაროს წარმოადგენენ. ანანასი ყველაზე მეტ კაროტინოიდს შეიცავს, მაგრამ ეს ტროპიკული ხილი ასევე შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც საჭმლის მონელებას უწყობს ხელს.
ბანანს ბევრი კალიუმი აქვს.
ყვითელი ბულგარული წიწაკა შეიცავს ორნახევარჯერ მეტ C ვიტამინს, ვიდრე ფორთოხალი. სიმინდის მარცვლები უამრავ თიამინს გამოიმუშავებენ, რომელიც ცენტრალურ როლს ასრულებს სხეულის ენერგიის წარმოქმნასა და ტვინის ნორმალურ ფუნქციონირებაში.
ერთი ჭიქა რძე ბავშვებისთვის D ვიტამინის რეკომენდებული დღიური მოთხოვნილების დაახლოებით მეოთხედს შეიცავს. რძე და რძის პროდუქტები ასევე არის ვიტამინის B12, კალციუმის, ფოსფორის და ცილის წყარო.
ეს ხანგრძლივი გადამუშავების ნახშირწყლების წყაროა, რაც იმას ნიშნავს, რომ საუზმეზე შვრიის ფაფის მირთმევის შემდეგ ბავშვი ენერგიული და დანაყრებული დიდხანს იქნება. გარდა ამისა, შვრიის ფაფა მდიდარია ბოჭკოებით, რკინით და მაღალი ხარისხის ცილებით. თქვენ შეგიძლიათ შეავსოთ მისი „სუპერ შესაძლებლობები“ ახალი ან გამომშრალი ხილისა და კენკრის, თხილის და თაფლის დამატებით.
შეიცავს ყველაფერს, რაც მზარდ ორგანიზმს სჭირდება: ცილებს, ჯანსაღ ცხიმებს, A, D ვიტამინებს და ვიტამინ B4-ს (ქოლინს), რომელიც მნიშვნელოვანია ნერვული სისტემისა და ტვინის ნორმალური განვითარებისთვის.
ყავისფერ ბრინჯს ათჯერ მეტი B ვიტამინი აქვს ვიდრე თეთრ ბრინჯს. ამიტომ, ღირს, რომ ბავშვი მის ჭამას მიმეჩვიოს ისევე, როგორც სხვა არარაფინირებული ან ნაწილობრივ რაფინირებული მარცვლეულისგან დამზადებულ პროდუქტებს. მათ აქვთ ბევრი ბოჭკოვანი, B ვიტამინები, მაგნიუმი და ცილა.
ორივე ჯანსაღი პოლიუჯერი ცხიმების, ვიტამინების, ბოჭკოების, ცილების, სპილენძის და მაგნიუმის „საწყობია“. დაუმატეთ ის ბურღულეულში, სალათებსა და სხვა ნებისმიერ კერძში.
საქონლის ხორცი, ღორის და ინდაურის ხორცი არა მხოლოდ მდიდარია ცილებით, არამედ შეიცავს ამინომჟავებს, რკინას, ვიტამინ B12-ს, ქოლინს და სხვა B ვიტამინებს იმისათვის, რომ რკინა უკეთესად შეიწოვოს, აუცილებელია ხორციან კერძებს C ვიტამინის შემცველი ბოსტნეულიც დავუმატოთ.