ვისაც წონის კლება ან შენარჩუნება აღელვებს, ცილოვანი საკვების მიღებას განსაკუთრებულ ყურადღებას უნდა უთმობდეს. ცნობილია, რომ ცილები წონის კლებასაც უწყობს ხელს და კუნთის შენარჩუნებასაც, რაც თავის მხრივ ცხიმოვანი ფენის წარმოქმნას უშლის ხელს. ზოგადად ცილა საშენი მასალაა ჩვენი სასიცოცხლო უჯრედებისთვის. ამიტომ, ბუნებრივია, ცილის შემცველი პროდუქტები კარგად უნდა გვახსოვდეს.
ცილის ხსენებაზე უპირველესაც კვერცხი გვახსნდება და სწორიცაა, კვერცხში მართლაც არის ცილის სასარგებლო რაოდენობა, თუმცა არსებობს პროდუქტები, რომლებიც კვეცხზე ბევრად მეტი რაოდენობით შეიცავენ ცილას.
რამდენი ცილა გჭირდებათ დღეში? ექსპერტები სხეულის წონის ყოველ კილოგრამზე 0,8-1,2 გრამი ცილის მოხმარებას გვირჩევენ. მაგალითად, 50 კგ წონის ადამიანს სჭირდება 40-60 გ ცილა.
რამდენი ცილაა ერთ კვერცხში? ბევრს მიაჩნია, რომ ცილის მთავარი წყარო კვერცხია. ცნობისთვის: პირველი კატეგორიის კვერცხი (55-65 გ) შეიცავს 6-7 გ ცილას, ხოლო მესამე კატეგორიის კვერცხი (35-45 გ) 3-4 გ ცილას შეიცავს.
პროტეინები არა მხოლოდ კუნთების სამშენებლო მასალაა, არამედ ხელს უწყობს წონის დაკლებას. ცილოვან საკვებთან ერთად, ჩვენი ორგანიზმი მეტ ენერგიას ხარჯავს მეტაბოლიზმზე, რაც ნიშნავს, რომ ის ასტიმულირებს მეტაბოლიზმს.
წარმოგიდგენთ პროდუქტებს, რომლებშიც ბევრად მეტი ცილაა, ვიდრე კვერცხში.
1. მაწონი
ცილის შემცველობა: 8 გ 100 გ პროდუქტზე
მაწონი შეიცავს დაახლოებით ორჯერ მეტ ცილას, ვიდრე ჩვეულებრივი იოგურტი. თუ გსურთ რაიმე უფრო ტკბილი, დაამატეთ ახალი კენკრა ან ხილი.
2. საქონლის ხორცი
ცილის შემცველობა: 19გრ 100გრ პროდუქტზე
ძროხის სტეიკი დაახლოებით 1 გრ პროტეინს შეიცავს ყოველ 7 კალორიაზე, ხოლო დაბეგვილი შეიცავს 1 გ-ზე მეტს ყოველ 11 კალორიაზე. არ არის რეკომენდებული მისი ძალიან ხშირად ჭამა, მაგრამ კვირაში ერთხელ ან ორჯერ შეგიძლიათ თამამად შეიტანოთ იგი თქვენს მენიუში. ხოლო ნორმალური ჰემოგლობინის დონისთვის საქონლის ხორცი შეუცვლელია.
3. ქათმის ან ინდაურის მკერდი
ცილის შემცველობა: 24გრ 100გრ პროდუქტზე
ცილებით ყველაზე მდიდარი ფრინველის ხორცი ქათამი და ინდაურია, კონკრეტულად კი მათი მკერდი. გარდა ამისა, თეთრი ხორცი ძალიან დიეტურია და გაცილებით ნაკლებ ცხიმს შეიცავს, ვიდრე წითელი ხორცი. ამის გამო უფრო ადვილად აითვისება.
4. თინუსი
ცილის შემცველობა: 24,5გრ 100გრ პროდუქტზე
მოყვითალო თინუსი ძალიან მდიდარია ცილებით და ასევე არის B ვიტამინებისა და სელენის, ძლიერი ანტიოქსიდანტების შესანიშნავი წყარო. გარდა ამისა, ეს თევზი ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების შესანიშნავი საბადოა.
5. რვაფეხა
ცილის შემცველობა: 18,2გრ 100გრ პროდუქტზე
იდეალური პროდუქტია წონის დაკლებისთვის. 100 გრ მხოლოდ 73 კკალს შეიცავს და ცხიმებისა და ნახშირწყლების თითქმის სრულიათ თავისუფალია. გარდა ამისა, რვაფეხა შეიცავს ვიტამინებს: A, B, C და E, ფოსფორის მჟავასა და ომეგა -3-ს.
6. ოკეანის ორაგული
ცილის შემცველობა: 20გრ 100გრ პროდუქტზე
ოკეანის ორაგულს ფერმის ორაგულზე არა მხოლოდ უკეთესი გემო აქვს, არამედ შეიცავს 25%-ით მეტ ცილას. ის ასევე ლოდერია სასარგებლო ომეგა 3 მჟავების შემცველობით, ასევე მდიდარია D ვიტამინით და მინერალებით.
7. თეთრი ლობიო
ცილის შემცველობა: 21გრ 100გრ პროდუქტზე
ლობიო ცილის შესანიშნავი და რა კარგი, ბიუჯეტის წყაროა. ყველა პარკოსნებს შორის, თეთრი ლობიო შეიცავს ცილის ყველაზე მაღალი კონცენტრაციას. ლობიო ასევე მდიდარია ბოჭკოებით, რაც კარგია საჭმლის მონელებისთვის. მასში შემავალი ვიტამინები და მინერალები სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვთა სისტემისთვის.
8. ნუში
ცილის შემცველობა: 18,6გრ 100გრ პროდუქტზე
ერთ-ერთი ყველაზე ცილოვანი პროდუქტია და ასევე კალციუმის, მაგნიუმის და რკინის წყარო. მთავარია, ზედმეტად არ გაგიტაცოთ - უმი ნუში კალორიული შემცველობა 645 კკალს შეადგენს.
9. წიწიბურა
ცილის შემცველობა: 12,6გრ 100გრ პროდუქტზე
წიწიბურა ადვილად ასათვისებელი ცილების შესანიშნავი წყაროა. გარდა ამისა, ეს მარცვლეული განკუთვნილია გლუტენის აუტანლობის მქონე ადამიანებისთვის და დაბალი გლიკემიური ინდექსის გამო, დამტკიცებულია დიაბეტით დაავადებულთათვის.