გვიანი შემოდგომა ხურმის სეზონია. რატომღაც ხურმის ხსენებაზე ყველას მშრალი და მომწარო გემოს მქონე უსიამოვნო ხილი ახსენდება, სინამდვილეში ხურმა ჩამწიფებული იჭმება, რომელიც ძალიან ტკბილი და გემრიელია. ხურმის ჩირიც ერთ-ერთი ყველაზე მოთხოვნადია შესაბამის სეზონზე.
აღმოჩნდა, რომ ხურმა არა მარტო გემრიელი, ძალიან სასარგებლო ხილია. ის აძლიერებს იმუნურ სისტემას, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას და ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობას.
რა მოხდება, თუ ყოველდღე ერთ ცალ ხურმას შევჭამთ?
ხურმა იმდენად მდიდარია ვიტამინებითა და ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ორგანიზმის დაბერებას უშლიან ხელს, რომ ამ თვისებებით ვაშლს, ბანანას და ფორთოხალს ერთად აღებულს აჭარბებს.
თუ მას სეზონზე ყოველდღიურად მიიღებთ, დაემშვიდობებით კუჭ-ნაწლავის, სისხლ-ძარღვებისგან გამოწვეულ შემაწუხებელ პრობლემებს. აძლიერს იმუნიტეტს, აქვეითებს ქოლესტერინის დონეს და უჯრედებს კიბოს განვითარებისგან იცავს.
შეგიძლიათ ხურმა საყუნულეშიც შეინახოთ. გაყინვის შემდეგაც ის ინარჩუნებს თითქმის ყველა სასარგებლო თვისებას.
გთავაზობთ რამდენიმე რეცეპტს ხურმისგან:
ხურმის ჯემი
ინგრედიენტები:
- 1 კგ მწიფე ხურმა
- 500-700 გრ შაქარი (ხურმის სიტკბოს მიხედვით)
- 1 ლიმონი
- 1/2 ჩაის კოვზი დარიჩინი (სურვილისამებრ)
მომზადების წესი:
- მწიფე, მაგრამ მკვრივი ხურმა გაფცქვენით
- დაჭერით წვრილად
- ლიმონი გაწურეთ
- ჩაყარეთ ხურმა ფართოძირიან ქვაბში
- დაამატეთ შაქრის ნახევარი
- დაასხით ლიმონის წვენი
- დატოვეთ 2-3 საათით (შეიძლება ღამით)
- დადგით ჩუმ ცეცხლზე
- დაამატეთ დარჩენილი შაქარი
- ურიეთ პერიოდულად
- ხარშეთ 40-50 წუთი, სანამ არ გასქელდება
ხურმის კომპოტი
საჭირო ინგრედიენტები:
- 4-5 მკვრივი, მაგრამ მწიფე ხურმა
- 1 ლიტრი წყალი
- 4-5 სუფრის კოვზი შაქარი (გემოვნებით)
- 1 ლიმონის ნახევარი (სურვილისამებრ)
- დარიჩინის ჩხირი (სურვილისამებრ)
მომზადების წესი:
- ხურმა გაწმინდეთ და დაჭერით მსხვილ ნაჭრებად
- ქვაბში ჩაასხით წყალი და დაამატეთ:
- შაქარი
- დარიჩინი (თუ გსურთ)
- ლიმონის წვენი (არ არის აუცილებელი, მაგრამ ეხმარება ხურმას ფერის შენარჩუნებაში)
- აადუღეთ წყალი
- დაამატეთ ხურმის ნაჭრები
- დაბალ ცეცხლზე ხარშეთ 10-15 წუთი
- გააგრილეთ და შეინახეთ მაცივარში
- რჩევები:
- გამოიყენეთ მკვრივი ხურმა, რომ ნაჭრებმა ფორმა შეინარჩუნოს
- არ გადახარშოთ, რათა ხურმა არ დაიშალოს
- შეგიძლიათ დაამატოთ ვაშლის ნაჭრებიც მრავალფეროვნებისთვის
- ხურმის სალსა
- ინგრედიენტები:
- 2-3 მკვრივი მწიფე ხურმა
- 1/2 წითელი ხახვი
- 1-2 ცხარე წიწაკა (ჰალაპენიო ან სხვა)
- 1 ლაიმი
- 1 კონა ქინძი
- 1 პატარა წითელი ბულგარული წიწაკა
- მარილი გემოვნებით
- მომზადების წესი:
- გაფცქვენით
- დაჭერით პატარა კუბიკებად
- ხახვი დაჭერით წვრილად
- ცხარე წიწაკა გაწმინდეთ თესლებისგან და დაჭერით წვრილად
- ბულგარული წიწაკა დაჭერით კუბიკებად
- ქინძი დაჭერით წვრილად
- ყველა ინგრედიენტი მოათავსეთ თასში
- დაამატეთ ლაიმის წვენი
- დაამატეთ მარილი
- ფრთხილად აურიეთ
რჩევები:
- გამოიყენეთ მკვრივი ხურმა, რომ არ გალღვეს
- სიცხარე დაარეგულირეთ თქვენი გემოვნებით
- შეგიძლიათ დაამატოთ:
- პომიდორი
- ხახვის ბოლქვი
- ნიორი
- ზეთისხილის ზეთი
გამოყენება:
- ტაკოს გარნირად
- გრილზე შემწვარ ხორცთან
- თევზის კერძებთან
შენახვა:
- მაცივარში ინახება 2-3 დღე
- სჯობს მოამზადოთ მოხმარებამდე ცოტა ხნით ადრე
ხურმის მილკშეიკი
ხურმის მილკშეიკის მოსამზადებლად საჭიროა:
ინგრედიენტები (1 პორციისთვის):
- 2 მწიფე ხურმა
- 1 ჭიქა რძე (250 მლ)
- 2 ბურთულა ვანილის ნაყინი
- 1/4 ჩაის კოვზი დარიჩინი (სურვილისამებრ)
- პატარა თაფლი (სურვილისამებრ, თუ ხურმა არ არის ძალიან ტკბილი)
მომზადების წესი:
- ხურმა გაფცქვენით და დაჭერით ნაჭრებად
- ბლენდერში მოათავსეთ ყველა ინგრედიენტი და აქციეთ ერთიან მასად (დაახლოებით 1-2 წუთი)