ტექნოლოგები დღემდე კამათობენ, თუ როგორ უფრო სწორია კვერცხის შენახვა. ერთი გავრცელებული რეკომენდაცია არის ის, რომ კვერცხები მაცივარში ორჯერ უფრო დიდხანს ინახება, ვიდრე ოთახის ტემპერატურაზე. ამის შესახებ რაღაც შეფუთვაზეც წერენ. მაგალითად, ისინი შენახვის ვადა 28 დღემდეა, როცა კვერცხს +2-დან +4 °C ტემპერატურაზე ვინახავთ, ხოლო 20 °C და ზემოთ - არაუმეტეს 10 დღისა. თუმცა თუ გსურთ, რომ კვერცხმა თავისი სასარგებლო თვისებები შეინარჩუნოს, რადიკალურად უნდა შეცვალოთ მიდგომა ამ პროდუქტის შენახვის მიმართ.
ნიუკასლის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა ჩაატარეს კვლევა, რომელშიც სხვადასხვა პირობებში შენახული კვერცხის მთელი პარტია გაყინეს. შედეგად მიღებული ფხვნილი D3 ვიტამინის შემცველობაზე შეამოწმეს. შეგახსენებთ, რომ ეს არის D ვიტამინის ერთ-ერთი ფორმა, რომელიც ძალიან მნიშვნელოვანია კალციუმის და ფოსფორის შეწოვისა და მეტაბოლიზმისთვის. გარდა ამისა, ვიტამინი D3 ასტიმულირებს რნმ-ისა და დნმ-ის ტრანსკრიფციას, უზრუნველყოფს საჭმლის მომნელებელი სისტემის ნორმალურ ფუნქციონირებას და ასრულებს ბევრ სხვა სასარგებლო ფუნქციას. მაგრამ კვერცხების სასარგებლო თვისებების შესანარჩუნებლად, ისინი უნდა ინახებოდეს ოთახის ტემპერატურაზე.
აღმოჩნდა, რომ 28 დღის განმავლობაში მაცივარში შენახული კვერცხები გაცილებით ნაკლებ ვიტამინ D3-ს შეიცავს, ვიდრე ოთახის ტემპერატურაზე დატოვებული. ასე რომ, შეგიძლიათ უსაფრთხოდ დატოვოთ კვერცხები მაცივრის გარეთ, თუ ბინაში ტემპერატურა არ აღემატება 20°C-ს. მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ მაქსიმალური შენახვის ვადა ამ ტემპერატურაზე არის 25 დღე, ამიტომ მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ შეფუთვის თარიღს.
გარდა ამისა, მეცნიერებმა გაარკვიეს, თუ როგორ უნდა მოამზადოთ კვერცხი, რათა მათ მაქსიმალური სარგებელი შეინარჩუნონ. მეცნიერებმა კვერცხის სხვადასხვა რეცეპტი სცადეს.
ათქვეფის გარეშე შემწვარმა კვერცხმა ყველაზე ცუდი შედეგი აჩვენა: მასში ვიტამინის მხოლოდ 78% დარჩა. მოხარშული კვერცხი დაახლოებით 80% D ვიტამინს შეიცავდა , ხოლო მოხარშული კვერცხი - 93%-ს.
ომლეტში ვიტამინ D-ს 100% აღმოჩნდა. მიკროტალღური მომზადებასა კი არ უმოქმედია ამ მაჩვენებლებზე.
ჯერ კიდევ არსებობს ერთი მნიშვნელოვანი არგუმენტი მაცივარში შენახვის სასარგებლოდ. ითვლება, რომ ბაქტერიები, მათ შორის სალმონელა, პრაქტიკულად წყვეტს გამრავლებას სიცივეში, რაც ნიშნავს, რომ ჯანმრთელობისთვის უფრო უსაფრთხოა კვერცხის იქ შენახვა. მაგრამ არა კარში, როგორც ჩვენ მიჩვეული ვართ, არამედ მაცივრის სიღრმეში. მაგრამ იმ შემთხვევაშიც კი, თუ კვერცხს ოთახის ტემპერატურაზე ინახავთ, შეგიძლიათ დაიცვათ თავი სალმონელისგან. ამისათვის უნდა გაითვალისწინოთ რამდენიმე მნიშვნელოვანი ფაქტორი: