სპეციალისტები მიიჩნევენ, რომ დაახლოებით ექვსი თვიდან ბავშვის კვებაში დამატებითი პროდუქტების ნელ–ნელა ჩართვა უნდა დაიწყოს. თავდაპირველად ეს არის ყველაზე მარტივი კერძები: ბოსტნეული და ხორცი სანელებლების გარეშე, ასევე ხილი.
თუმცა, ზოგჯერ მშობლებს სურს, რაც შეიძლება მალე გადაიყვანონ ბავშვი „ზრდასრულ“ მენიუზე, რაც ყოველთვის სასარგებლო არ არის. მნიშვნელოვანია ვიცოდეთ, რომ ზოგიერთი პროდუქტის, მათ შორის გარკვეული ფაფების მიცემა, ჯობს 3 წლამდე გადაიდოს.
ბავშვებისთვის უსაფრთხო და რეკომენდებული ფაფებია:
ბრინჯის,
შვრიის,
წიწიბურას,
ხორბლისა და
სიმინდის ფაფა.
სამაგიეროდ, ფაფები, რომლებიც მზადდება ჭვავისა და ფეტვისგან, მცირე ასაკში რთულად შეითვისება. ისინი ბავშვის რაციონში მხოლოდ სამი წლის შემდეგ უნდა გამოჩნდეს. ასევე არ არის სასურველი ამ ასაკამდე ჭვავის პურიც.
ყოველგვარი მარცვლეულის ფაფას თავისი უნიკალური ღირებულება აქვს.
წიწიბურა და შვრია განსაკუთრებით მდიდარია მცენარეული ცილებით, ვიტამინებითა და მინერალებით.
სიმინდის ფაფა კი პირიქით, ხელს უწყობს ნაწლავების მუშაობას და კარგია ბავშვებისთვის, ვისაც შეკრულობა აწუხებს.
როდესაც ბავშვი მეორე წელს გადადის, მის რაციონში თანდათან უნდა გაჩნდეს უფრო „ზრდასრული“ კერძები. სწორედ ამ დროს იწყებს საჭმლის მომნელებელი სისტემა ადაპტაციას განსხვავებულ ტექსტურასა და გემოსთან. უკვე ორი წლისთვის, როდესაც ბავშვს ყველა კბილი ექნება ამოსული, შესაძლებელია ხორცთან ერთად ფაფების მიცემაც — მაგალითად, წიწიბურა პატარა ნაჭრებად დაჭრილი ხორცით.
ფაფა ბავშვებისთვის უნდა იყოს საშუალო სისქის — არც ძალიან თხელი და არც ზედმეტად სქელი. საუკეთესოა, თუ მას დაუმატებთ კარაქს ან ნაღებს. გემოს გასამრავალფეროვნებლად შეიძლება ჩართოთ კენკრა, ახალი ან გამომშრალი ხილი, ბოსტნეული (გოგრა, სტაფილო). განსაკუთრებით მადისაღმძვრელი ფაფა გამოდის მაშინ, როცა ის ცოტა ხნით ღუმელში ცხვება და ნაზ არომატს იძენს.