ლეღვის ნახაშით დამწვრობა რამდენიმე წელია ქართული ზაფხულის მოურჩენელი ტკივილია ლეღვის ნახაშით დამწვრობა რამდენიმე წელია ქართული ზაფხულის მოურჩენელი ტკივილია. ამ თემაზე ბევრს ხუმრობენ, თუმცა მისით გამოწვეული დაზიანებები სინამდვილეში სულაც არ გახლავთ სახუმარო თემა.
ხეჩინაშვილის სახელობის საუნივერსიტეტო კლინიკის დამწვრობის ცენტრში პაციენტების სეზონური მატებაა. ცენტრის ხელმძღვანელი - გუგა ქაშიბაძე mshoblebi.ge-სთან დეტალურად განმარტავს, თუ რატომ არის ლეღვის ნახარშით გამოწვეული დამწვრობა განსაკუთრებით საშიში და რატომ უნდა ვერიდოთ კავკასიურ დიყას, რომელიც ქვეყნის თითქმის ყველა კუთხეში გვხვდება...
- ლეღვის ნახარში ისეთ ნივთიერებას შეიცავს, რომ ქიმიურ დამწვრობას იწვევს. თან ემალის ქვაბში ხარშავენ, რითაც ამ საშიშ თვისებებს კარგად ინარჩუნებს და საბოლოოდ უმძიმესი შედეგებით სრულდება! დამერწმუნეთ, ნამდვილად არ ღირს თავის გამეტება...
***
მეტი სიცხადისთვის, თუ რატომ წვავს ლეღვის ფოთლის ნახარში მეტად, განმარტებას გვაძლევს თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტის ბიოქიმიის დეპარტამენტის ხელმძღვანელი, პროფესორი, ბიოლოგიურ მეცნიერებათა დოქტორი, აკადემიური დოქტორი ბიოლოგიაში, სასამართლო ექსპერტიზის ეროვნული ბიუროს ქიმიურ-ნარკოლოგიური დეპარტამენტის უფროსი – პაატა თუშურაშვილი:
- ლეღვის ფოთოლი შეიცავს ნივთიერებას, რომელსაც ფურანოკუმარინი ეწოდება. ამ ნივთიერებით მდიდარია ლეღვის ფოთოლი და ზოგიერთი სხვა მცენარეც. ბიოლოგიურად ეს ნივთიერებები გამომუშავდება მცენარეებში, როგორც თავდაცვის მექანიზმი. მცენარეები იცავენ თავს უცხოებისგან, მათ შორის ადამიანებისგან... თვითონ ამ ნივთიერებას მთელი რიგი ტოქსიკური ეფექტები აქვს... ულტრაიისფერ სხივებთან მოქმედების შედეგად დამწვრობის ეფექტს იწვევს. მზეზე თუ არ წამოწვება ადამიანი, წაისვამს და ბნელში წამოწვება, წესით, არაფერი მოუვა.
მანანა გაბრიჭიძე