კულინარიაში ცოტა კერძია, რომელიც ზეთის გარეშე მზადდება, თუნდაც ბავშვთა კვებაში. ზეთთან ერთად, კერძები უფრო ნოყიერი, გემრიელი და ლამაზია!
ბავშვთა კვებაში მცენარეული ზეთის შეტანის დრო დამოკიდებულია ბავაშვის კვების რეჟიმზე. როდესაც თქვენი პატარასთვის სხვადასხვა პროდუქტის მიცემას დაიწყებთ, სწორედ მაშინ უნდა შეიტანოთ ზეთიც მის კვებაში. ეს, როგორც წესი, 6-7 თვის ასაკიდან იწყება ხოლმე. მცენარეული ზეთი შეგიძლიათ დაამატოთ მარცვლეულს, პიურეებს, სუპებს ან სხვა ნებისმიერ კერძს, რომელსაც პატარას შესთავაზებთ.
თავდაპირველად, საკვებ პორციას ემატება 1 გ. მცენარეული ზეთი. შემდეგ მისი რაოდენობა თანდათან, ყოველთვიურად იზრდება. 1 წლის ასაკისთვის ზეთის ნორმა დაახლოებით 3-5 გრამია.
მცენარეული ზეთი დამატებითი კვების დროს სასარგებლოა, რადგან:
ალბათ, ყველა დედას აინტერესებს, რა სახის მცენარეული ზეთი შეიძლება მისცეს ბავშვს დამატებითი კვებისთვის: რაფინირებული თუ არარაფინირებული?
ყველაზე დიდი რაოდენობით სასარგებლო ნივთიერებები გვხვდება არარაფინირებულ, პირველადი ცივი დაწურვის ზეითუნის ზეთში. არარაფინირებულ ზეთს აქვს წარწერს Extra Virgin. ის შეიცავს ვიტამინებს და მიკროელემენტებს, რომელიც აუცილებელია ბავშვის ორგანიზმის სწორი განვითარებისა და ჩამოყალიბებისთვის.
ერთ-ერთი აპრობირებული, უსაფრთხო და ჯანსაღი ზეთი, რომელიც ქართულ ბაზარზეცაა ხელმისაწვდომი, არის იტალიური ბრენდი Basso, რომელიც კომპანია Basso Fedel & Figli Srl -ს ეკუთვნის. კომპანია უმაღლესი ხარისხის საკვებ ზეთებს 1904 წლიდან აწარმოებს, ამარაგებს 70-ზე მეტ ქვეყანას, აქვს 7 საწარმოო ხაზი და უმაღლესი ხარისხის და მენეჯმენტის სერთიფიკატები: HACCP, ISO, BRC, IFS, EMAS, Kosher, Halal, და სხვა.
ბრენდის ქვეშ იწარმოება 20-ზე მეტი სახეობის ზეთი, მათ შორის: Extra Virgin-ს, Pomace Oil -ს, Pure Olive Oil-ს, მზესუმზირის, სიმინდის, ბრინჯის და სხვა მარცვლეულის ზეთები. პროდუქტის დასამზადებლად უახლესი ტექნოლოგია გამოიყენება. Basso 100%-ით ნატურალური პროდუქტია, რომელიც ქიმიურ დანამატებს არ შეიცავს.
ორგანიზმის დიდი რაოდენობით სასარგებლო ნივთიერებებით გასამდიდრებლად რეკომენდებულია ბავშვის რაციონში ზეთების მონაცვლეობა. ზეითუნის ზეთის გარდა, 1 წლამდე ბავშვების რაციონში მზესუმზირის, რაფსისა და სიმინდის ზეთიც გამოდგება. 1 წლის შემდეგ შეგიძლიათ ბავშვის კვებას დაუმატოთ სელის, ქოქოსის, სოიოს და სეზამის ზეთები.
ზოგადად, მნიშვნელოვანია გახსოვდეთ, რომ ზეთის თერმული დამუშავებისას ზეთში იშლება ვიტამინი E და წარმოიქმნება კანცეროგენები. ამიტომ, გაცხელებულ ფორმაში მცენარეულ ზეთს არ აძლევენ ბავშვს.
იაფფასიანი ზეთები ხშირად დაბალი ხარისხისაა. ამიტომ პროდუქტს დაბალი ფასით ნუ შეარჩევთ. ყურადღებით წაიკითხეთ ანოტაცია. უპირველეს ყოვლისა, შეამოწმეთ ვარგისიანობის ვადა, შენახვის პირობები და შეფუთვის მთლიანობა.
ზეთის ბოთლი შეინახეთ ბნელ, გრილ ადგილას 15-22 C ტემპერატურაზე. ზოგადად, ზეთის მაცივარში შენახვა არ არის რეკომენდებული.
ზეთი მზა, ოდნავ გაციებულ კერძს უნდა დაემატოს, რომ მის შემადგენლობაში შემავალი ყველა სასარგებლო ნივთიერება შენარჩუნდეს. ზეთი დაუმატეთ ბოსტნეულის და ხორცის კერძებს.
გაითვალისწინეთ, რომ მცენარეული ზეთი ძალიან სასარგებლო პროდუქტია, მაგრამ აუცილებელია დოზირების დაცვა.